HU / EN

VISSZA / BACK


KILENC HÓNAP HÁBORÚ

/ NINE MONTH WAR


2018

Műfaj / Genre:
színes, feliratos, magyar-katari
dokumentumfilm
/ documentary

Eredeti cím / Original title:
Kilenc hónap háború

Rendezte / Directed by:
Csuja László / László Csuja

Nyelv / Language:
magyar-katari
/ Hungarian-Qatar

Bemutató / Premiere:
2019. április 11. 
/ 11 April 2019

Korhatár besorolás
/ Age rating:
16 éven aluliak számára nem ajánlott!
/ Not recommended for people under the age of 16!

75 perc / 75 min

IMDbA KILENC HÓNAP HÁBORÚ egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani társaival ellentétben nem menekül el a katonai behívó elől, hanem bevonul, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig.
Csuja László rendező (Virágvölgy) első dokumentumfilmjében érzékenyen és sokrétűen ragadja meg egy fiatal férfi belső küzdelmét, melyben az intim családi pillanatok és a mobiltelefonos selfie-kultúra hatására testközelbe kerül a háború. A  Kilenc hónap háború  világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

/

NINE MONTH WAR tells the story of a mother and son living in the shadow of the military conflict between Ukraine and Russia. Twenty-four-year-old Jani lives in a small town in western Ukraine, and is part of the minority Hungarian community. An only child whose father died five years ago, Jani is fed up with the boring life in his hometown, and drowning in the love of his mother. When he is drafted by the Ukrainian Army, he could sneak out of the country to escape the military service just like his buddies did. Instead, he chooses to go to the war, 1,500 kilometres away.   SAJTÓ
/ PRESSSajtóanyag
Plakát